Blizu milijun građana diljem Francuske prosvjedovalo protiv mirovinske reforme

Foto: Benjamin Girette / Bloomberg

U subotu su građani diljem Francuske održali četvrti krug prosvjeda protiv planova predsjednika Emmanuela Macrona da reformira mirovinski sustav zemlje.

Više od 960.000 ljudi marširalo je u Parizu, Nici, Marseilleu, Toulouseu, Nantesu i drugim gradovima, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, a daljnje akcije planirane su za 16. veljače.

U glavnom gradu Francuske vlasti su izbrojale oko 93.000 sudionika, najviše prosvjeda u Parizu protiv promjena mirovina od početka prosvjeda prošlog mjeseca.

Prosvjedi tijekom vikenda privukli su mlade ljude i druge koji se protive prijedlozima za mirovine, a koji nisu mogli prisustvovati prethodna tri dana akcija, a sve su se održavale radnim danima.

Ovaj put, međutim, štrajkovi željezničara nisu pratili prosvjede, dopuštajući vlakovima i pariškom metrou da voze u subotu. Međutim, neočekivani štrajk kontrolora zračnog prometa značio je da je do polovice letova za i iz druge najveće pariške zračne luke Orly otkazano u subotu poslijepodne.

Francuski zastupnici započeli su burnu raspravu ranije ovog tjedna o nacrtu mirovinskog zakona kojim se podiže minimalna dob za umirovljenje za punu državnu mirovinu sa 62 na 64 godine.