BNP tvrdi kako treba ukloniti kip Nelsona Mandele s londonskog trga

© Wikimedia Commons
© Wikimedia Commons

Kip Nelsona Mandele s londonskog Parliament Squarea trebalo bi ukloniti jer anti-aparthejdski vođa nije bio Britanac, ništa nije učinio za Britaniju i bio je nasilni terorist, tvrde iz Britanske Nacionalne Stranke (BNP), prenosi RT.

David Furness, glasnogovornik BNP-a, izjavio je za medijie da bi brončani kip Nelsona Mandele trebalo ukloniti s londonskog trga te ga postaviti ispred ambasade Južne Afrike.


Widget not in any sidebars

Reakcija BNP-a uslijedila je nakon histerije raznih ljevičarskih pokreta oko „potrebe“ rušenja spomenika koje isključivo te organizacije smatraju rasističkim.

Nakon što se započelo s ilegalnim rušenjima i devastacijom spomenika u SAD-u, od kojih neki nemaju nikakve veze s rasizmom, u Britaniji su se pojavile ideje o rušenju spomenika Lordu Nelsonu, koji stoji na Trafalgar Squareu. Nelsona neki smatraju bijelim supremacistom.

Slijedom ovih tendencija, Furness je u pogledu Mandelinog kipa izjavio „On nije bio Britanac, a štogod da je učinio, bilo je to za Južnoafrikance, a ne za ljude ove zemlje.

Veliki dio javnosti uopće ne zna zašto je Mandela proveo dugi niz godina u zatvoru. Naime, Mandela je svojedobno bio član terorističkog ogranka komunističke crnačke stranke ANC – Umkhonto we Sizwe (MK), a sudjelovao je u planiranju nekoliko terorističkih akcija u kojima je ubijeno nekoliko osoba. MK je ukupno izveo 150 terorističkih akcija, pri čemu su ubijene 63 osobe, a ranjeno njih 483.

Lideri komunističkog ANC-a: Winnie Mandela, Nelson Mandela i Joe Slovo. | © Pinterest

Zbog tih zlodjela i činjenice da je želio svrgnuti tadašnju vlast Mandela je uhićen 1962. Uslijed toga osuđen je na doživotnu robiju, a pušten na slobodu 27 godina kasnije.

Po izlasku iz zatvora i padom režima aparthejda, Mandela je 1994. postao predsjednik Južne Afrike, nakon čega je uslijedio krvavi pir protiv bijelaca u toj zemlji koji traje i danas.

Iz ovih razloga Mandelu neki smatraju najobičnijim teroristom, a s tim mišljenjem slaže se i Furness.

Vrlo je neprikladno imati kip teroriste na Parliament Squareu,“ izjavio je.

Mandela je inače svojedobno uhvaćen objektivom kamere kako pjeva pjesmu u kojoj se veliča i potiče ubijanje bijelaca (Bura) u Južnoj Africi.

Dakako, Južna Afrika je bila nekoć dijelom Britanskog Cartstva, no taj dio povijesti završio je prije uspostave režima aparthejda, a Mandela, čini se, ni po kojoj liniji ipak nema baš previše veze s Britanijom.

Autor: Tribun