Poznata aeronautička tvrtka Boeing nedavno je testirala svoj prvi leteći automobil u Virginiji.

Prototip je formalno klasificiran kao „autonomno zračno vozilo“ (PAV), a završio je svoj prvi let još prošlog tjedna, stoji u službenoj objavi.

PAV je dizajniran u sklopu odjela Boeing NeXT, koji se bavi razvojem zračnih putničkih i teretnih vozila budućnosti. Među njima je i projekt teretnog autonomnog vozila koje bi trebalo nositi 220 kg tereta.

Testirana letjelica duga je 9 metara te ima radijus kretanja oko 80 kilometara.

Inače, tijekom povijesti je već bilo pokušaja da se putnički automobili opreme krilima i propelerskim motorima kako bi se s ceste vinuli u zrak. Međutim, niti jedan projekt nije bio uspješan te je ideja s vremenom zamrla.

No, čini se kako je utrka za letećim automobilom ponovno započela jer je osim Boeinga i njihov konkurent Airbus također prošle godine okončao prvi testni let svog letećeg automobila. Nekoliko drugih aeronautičkih kompanija također radi na svojim modelima.

Podsjetimo i da je prošle godine projekt kanadskog poduzetnika rezultirao izumom funkcionalnog električnog letećeg vozila koje može dostići brzinu od oko 100 kilometara na sat i preletjeti oko 40 kilometara.

Osmišljeno funkcionalno osobno leteće vozilo (VIDEO)