Bogati crnci češće završavaju u zatvoru od siromašnih bijelaca

Empty prison cell

Empty prison cell

Činjenica je da crnci u Americi po mnogim kriterijima zaostaju ili gore prolaze od bijelaca, međutim postoje razna stajališta glede toga zašto je to tako. Neki, ponajviše u liberalnim krugovima, kažu kako se crnci susreću s rasnom diskriminacijom u školama, sudovima i radnim mjestima. Neki pak smatraju da je za to kriva financijska nejednakost, te da bi javnost i država trebali više pomagati siromašnima, bez obzira na njihovu rasu ili etnicitet.

S druge strane, u SAD-u postoji program pod nazivom „Affirmative action“ koji daje prednost manjinama (odnosno nebijelcima) prilikom upisa u škole, fakultete, prijem na radno mjesto, oni to zovu „pozitivna diskriminacija“. Neki smatraju kako bi se taj program trebao proširiti i na siromašne bijele obitelji, međutim za sada ništa od toga.

Novo istraživanje, međutim, ukazuje na to da financijski status nije presudan faktor; u proteklim desetljećima, bogati crnci su češće završavali u zatvorima nego siromašni bijelci. „Rasa nadilazi klasu, barem što se tiče zatvora“, kaže Darrick Hamilton, jedan od istraživača koji je provodio ovu studiju.

On je sa svojim kolegama, Khaing Zawom i William Darityem sa Duke University, istraživao podatke nacionalne studije koja je započela 1979. godine i pratila mlade ljude kroz njihovo odrastanje i kasniji život. Sudionike istraživanja pitalo se za njihovo financijsko stanje, pratilo se u kakvom kućanstvu žive, te jesu li se tokom godina našli u zatvoru.

Istraživači su od 1985. godine grupirali sudionike prema financijskom stanju i rasnoj pripadnosti, te su usporedili kroz podatke koliko ljudi je iz koje grupe tokom života završilo u zatvoru.

Oko 2,7% najsiromašnijih mladih bijelaca, čijih obitelji je financijsko stanje bilo među 10% najsiromašnijih 1985. godine, kada im je bilo između 20 i 28 godina, su s vremenom završili u zatvoru. Među slijedećih 10%, 3,1% je s vremenom završio u zatvoru. U obje grupe obiteljsko financijsko stanje bilo je negativno, više dugova nego imovine.

Istovremeno, njihovi izgledi da završe u zatvoru bili su manji nego crnaca iz puno bogatijih kućanstava. Oko 10% bogatijih mladih crnaca iz 1985. godine je s vremenom završilo u zatvoru. Jedino najbogatiji sloj crnaca koji je sudjelovao u istraživanju je imao manje šanse da izbjegne zatvor od najsiromašnijih bijelaca. U toj skupini samo 2,4% ih je završilo u zatvoru.

Izvor: Washington Post