Bogati rekreativci pobili 540 komada divljači na lovnoj farmi u dva dana

Portugalski dužnosnici izrazili su nezadovoljstvo spoznajom o evidentno masakru više od 500 primjeraka jelena i divljih svinja kojeg je skupina od 16 španjolskih lovaca počinilo tijekom vikenda na jednom od lovno-turističkih odredišta u zemlji.

Ministar okoliša Minister João Fernandes nazvao je ovaj incident „ekološkim zločinom“ kojeg treba kazneno procesuirati. Navodno je čitava populacija divljači na farmi pobijena u samo dva dana, tijekom 17. i 18. prosinca ove godine.

Farma je ograđenog karaktera površine oko 11 kvadratnih kilometara, što znači da životinje nisu mogle pobjeći lovcima.

Bitno je naglasiti da se ovdje ne radi o prakticiranju lova, jer lovačka društva, kako u Portugalu, a tako i u Hrvatskoj, imaju striktno ograničen broj odstrjela divljači u svrhu održavanja prirodne ravnoteže. U ovom slučaju riječ je o lovnom turizmu, koji je prisutan i u Hrvatskoj, gdje skupina bogatih rekreativaca masno plati zadovoljavanje svojih snobovskih afiniteta.

Na to se osvrnuo i ministar Fernandes koji je također rekao da se ovdje radi o „običnom masakru životinja koje nema nikakve veze s lovom, pod kojim se podrazumijeva praksa održavanja biološke raznolikosti ekosustava“.