Bojkot protiv Izraela „novi je oblik terorizma“, rekao je predsjednik Izraela Isaac Herzog. Govoreći na komemoraciji za pokojnog bivšeg premijera Yitzhaka Shamira, Herzog se osvrnuo na nedavni potez sladoledarske tvrtke Ben & Jerry’s, rekavši da je njegov cilj „naštetiti izraelskim građanima i izraelskom gospodarstvu“.

Moramo se suprotstaviti ovom bojkotu i terorizmu bilo koje vrste“, rekao je Herzog.

Njegove komentare komentirala je Palestinska uprava (PA), rekavši da je „izraelska okupacija pravi terorizam“.

Izraelski predsjednik trebao bi zahvaliti tvrtci Ben & Jerry’s. Oni su zvono za uzbunu. Ili će se Izrael probuditi iz svoje okupacije i raditi na tome da se ona okonča, ili će se suočiti s potpunim bojkotom“, stoji u izjavi koju je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova PA.

Herzogovu izjavu kritizirali su i izraelski političari. Yair Golan, bivši zamjenik načelnika generalštaba izraelskih obrambenih snaga i trenutni član ljevičarske stranke Meretz, objavio je sljedeću izjavu na Twitteru.

Kao netko tko poznaje terorizam i cijeli se život bori protiv terorizma, ono što se događa na međunarodnoj sceni nije terorizam. Moramo se boriti protiv bojkota jednom, a drugom rješenjem dviju država. Ali koristeći koncepte izvučen iz svijeta nasilja nije put. Bojkot sladoleda nije terorizam.

Izjava dolazi tri dana nakon što je američka tvrtka Ben & Jerry’s, koja proizvodi sladoled, smrznuti jogurt i sorbet, objavila da će prestati prodavati svoje proizvode na Zapadnoj obali, koju je opisala kao „okupirani palestinski teritorij“. Taj je potez izazvao bijes i ogorčenje u Izraelu, kao i u Sjedinjenim Državama.