Boksačka organizacija formirala kategoriju za transrodne osobe kako bi zaštitila sigurnost žena

Foto: Atid Kiattisaksiri / LightRocket

Boksačka organizacija Svjetsko boksačko vijeće (WBC) objavilo je novu kategoriju za transrodne boksače kako bi se osigurala “sigurnost” natjecatelja.

Predsjednik WBC-a Mauricio Sulaiman rekao je za The Telegraph u četvrtak da će nova pravila stupiti na snagu 2023. i da im je cilj osigurati sigurnost boksačica.

Sulaiman je dodao da WBC namjerava osigurati da se “opasnosti koje su prisutne kad se muškarac bori sa ženom nikada neće dogoditi”.

“Nećemo dopustiti – nikada – da se transrodna osoba rođena kao muškarac bori protiv žene, koja je rođena kao žena”, dodao je.

WBC je dodao pravila o spolu pri rođenju koja tvrde da se muškarci mogu boriti samo s drugim muškarcima, a muškarci koji tvrde da su “prešli” u žene mogu se boriti samo s drugim transrodnim ženama. Isto će vrijediti i za boksačice koje tvrde da su transrodni muškarci.

“Vrijeme je da to učinimo, a mi to radimo zbog sigurnosti i uključivosti”, inzistirao je Sulaiman.

“Oko ovoga ne bi trebalo biti sive zone i želimo ući u to s transparentnošću i ispravnim odlukama”, rekao je, protiveći se ideji da bi se transrodnim “ženama” trebalo dopustiti da se bore protiv prirodno rođenih žena.

“Transrodnoj osobi koja je izvršila promjenu iz žene u muškarca ili muškarca u ženu nikad neće biti dopušteno da se bori protiv drugog spola po rođenju”, objasnio je.

Ipak, Sulaiman je također rekao da transrodne osobe “u potpunosti zaslužuju” pridružiti se boksačkom sportu ako to žele.