Istraživanje koje je sproveo Monell Cetner iz Philadelphije potvrdilo je važnost tjelesnog mirisa kao izvora informacija o zdravlju pojedinca. Ne samo da bolest mijenja miris tijela, već i zdrave životinje koje se nalaze u istom okruženju s bolesnim životinjama, poprimaju miris bolesnih, što je pokazatelj zaraznosti nezdravih mikroba. Isto se događa i kod ljudi. Smrad je pokazatelj prisutnosti bakterijskog ekosustava, te upozorava okolinu na prisutnost bolesti.

Neugodni mirisi povezani s bolešću znak su upozorenja ostalim osobama u okolini da se u njihovom okruženju nalazi nezdrav mikrobni sustav koji može izazvati biološke promjene, odnosno bolest.

Znanstvenici su ubrizgali infektivni bakterijski toksin u miševe. Kako se aktivirao mišji imunološki sustav, tako se promjenio i miris životinje. Nakon što su bolesni miševi stavljeni u iste kaveze sa zdravim životinjama, zdravi miševi su također poprimili miris bolesne životinje, iako se nisu zarazili, već je tijelo samo počeli imitirati miris bolesne životinje kao upozorenje o opasnosti od zaraze.

Istraživanje je ukazalo na mehanizam širenja bolesti i način na koji se tijelo brani od iste. Neugodan miris bolesne osobe aktivira nesvjesnu reakciju u zdravih ljudi, koji se udaljavaju od nezdravih mikroba. Ako vam se ne sviđa netko tko smrdi, vi zapravo imate aktiviran mehanizam preživljavanja koji vam pomaže da smanjite rizik od zaraze.

Neugodan miris ujedno je signal i samom bolesniku, upozoravajući ga da poduzme mjere potrebne da bi njegovo tijelo ozdravilo. Miris tijela mijenja se aktivacijom imunološkog sustava, koji signalizira osobi da postoji mogućnost infekcije.

Razumijevanje vlastitog mirisa važno je za prevenciju bolesti. Što vam vaše tijelo signalizira ako počne mijenjati miris? Možda ukazuje na to da mu trebaju probiotici za asimilaciju nutrijenata i brži odgovor imunološkog sustava na infektivne patogene. Možda ima potrebu za prehranom bogatom vitaminima i mineralima da bi se dovelo u stanje otpornosti na razna oboljenja.

Miris tijela služi kao prijenosnik informacija koje ukazuju kako na potencijalnu opasnost koja se nalazi u okruženju, tako i na stanje vlastitog organizma i njegovu spremnost na obranu od napada patogena.