Bolest koja izjeda meso oboljelih širi se Sirijom i Bliskim istokom, na putu je ka Europi

34B8A0E600000578-0-image-m-3_1464466934957

Kožna lišmanioza je parazitska zarazna bolest koju inače prenose sitni inficirani insekti, takozvani papatači, iako je to u naravi tropska bolest. Bolest uzrokuje otvorene rane, raspadanje tkiva i karakteristične ljubičaste ožiljke na koži bolesnika.

U mnogim izbjegličkim kampovima diljem Sirije, Libanona, Turske i susjednih zemalja povećao se rizik od širenja ove zarazne bolesti zbog prenapučenosti, nezadovoljavajućih sanitarnih uvjeta, te zbog klime koja pogoduje toj bolesti (papatači koji su karakteristični, ali ne i jedini prijenosnik ove bolesti, uživaju u vlažnim toplim uvjetima, iznad 27 stupnjeva po noći).

Izbjegličko naselje u Nizipu, južna Turska, prijavilo je nekoliko stotina slučajeva zaraze. „Situacija je vrlo loša, zaraza se dramatično proširila Sirijom, ali i zemljama kao što su Irak, Libanon i Turska, pa čak i južnom Europom uslijed migracija stanovništva“, kaže dr. Waleed Al-Salem, sa Instituta za tropsku medicinu iz Liverpoola.

„Tisuće slučajeva pojavilo se na Bliskom istoku, ali još je teško reći o kojoj brojci je riječ, jer se ljudi sele. Kada nekoga ugrize papatač, koji je manji od komarca, može proći dva do šest mjeseci prije ukazivanja simptoma infekcije. Netko može pokupiti tu bolest u Siriji i migracijom ju prenijeti u Libanon, Tursku ili Europu. Prije početka rata ova zarazna bolest je bila pod kontrolom, paraziti i papatači su također bili pod kontrolom i suzbijali su se, no uslijed nastanka ratnih sukoba uvijeti su se pogoršali i zdravstveni sustav je prestao funkcionirati, što je stvorilo idealne uvjete za širenje bolesti.

Između 2000. i 2012. godine samo je šest slučajeva bolesti bilo prijavljeno u Libanonu. Ali 2013. godine brojka se naglo popela na 1.033 slučaja, od kojih je 96 posto bilo među migrantskom populacijom, prema statistikama libanonskog ministarstva zdravlja.

Stotine slučajeva prijavljeno je u Turskoj, Jordanu, Libiji i Jemenu. Velika je vjerovatnost da je dio migranata bolest donio i u Europu.

Prema navodima sirijskog ministarstva zdravstva, broj slučajeva lišmanioze se 2013. godine sa predratnih 23.000 popeo na 41.000 oboljelih. Svijetska zdravstvena organizacija donirala je 10.000 doza meglumin-antimoniata za liječenje u Libanonu.

Izvor: DailyMail, NaturalBlaze