Bolnica u Švedskoj zbog teških nuspojava obustavila hormonske terapije za maloljetnike koji žele promijeniti spol

Sveučilišna bolnica Karolinska u Stockholmu navela je mnoštvo nuspojava, uključujući neplodnost, rak i trombozu, te je istaknula da nema puno znanstvenih dokaza da manipuliranje hormonima postiglo željeni učinak usred sumnji u dugotrajnu sigurnost.

Bolnica Karolinska je jedna od najvećih švedskih medicinskih ustanova, a sada ukida kontroverzni nepovratni hormonski tretman za maloljetnike koji pate od „rodne disforije“, odnosno mišljenja da su rođeni „pogrešnog spola“, izvijestila je nacionalna televizija SVT.

U ažuriranim smjernicama koje su stupile na snagu početkom svibnja bolnica je nazvala ove tretmane kontroverznim i istaknula da uključuju ozbiljne rizike.

Prije toga, Sveučilišna bolnica Karolinska postala je prva u Švedskoj koja je nudila istraživanja takozvanog „rodnog identiteta“ za djecu i mlade. Posebni odjel otvoren je 2000. godine i od tada je preko 700 mladih istraženo zbog „rodne disforije“. Dijagnosticirani pacijenti mogli su dobiti hormonsko liječenje u bolnici Karolinska.

Prije toga, praksa hormonskih terapija došla je pod povećalo, ne samo od SVT-ovog tima za istraživačko novinarstvo koji je isticao rizike povezane s ovom praksom, kao i njegove nepovratne zdravstvene učinke. SVT je također izvijestio o „eksplozivnom“ povećanju broja adolescenata koji su podvrgnuti promjeni spola usred drugih stanja poput depresije i poremećaja prehrane.

„Zdravstvo ne zna što radi. Oni iza toga nemaju nikakvu znanost. Eksperimentiraju na mladoj generaciji koja pred sobom ima čitav život. Ne znam ni za jedno drugo područje medicine u kojem se liječenje izvodi na ovaj način“, rekao je za SVT jedan od pacijenata koji živi s nepovratnim posljedicama hormonskih terapija.

Liječnik Per-Anders Rydelius ranije je branio tretman tvrdeći da slijedi modele istrage i da ni u kom slučaju nije eksperimentalan.

Međutim, ažurirane smjernice Karolinske sada opisuju mnoštvo nuspojava: kardiovaskularne bolesti, osteoporozu, neplodnost, rak i trombozu. Bolnica je također istaknula da zapravo postoji vlro malo dokaza o postizanju željenog učinka i da postoji vrlo malo znanja o dugoročnoj sigurnosti takvih tretmana.

Nove smjernice podrazumijevaju da nijedna nova maloljetna osoba neće dobiti hormonske trapije, osim u okviru kliničkih studija. Za pacijente koji su već na tretmanu, liječnici bi trebali napraviti „pažljivu individualnu procjenu treba li liječenje nastaviti ili prekinuti“.

Ovaj korak pozdravila je, između ostalih, Emelie Köhler, suosnivačica detransinfo.se, web stranice za ljude koji su požalili zbog svoje promjene spola. Nazvala je to „super važnim korakom u dobrom smjeru“.