Foto: AP / Eraldo Peres

Pristaše bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara upali su u nedjelju na zgradu Kongresa te se penjali na njen krov i razbijali prozore, nakon tjedana nemira.

Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje kako izgrednici napadaju i zgradu Vrhovnog suda. Sud je u studenom Bolsonara kaznio velikom novčanom kaznom zbog njegovih nastojanja da ospori rezultate predsjedničke utrke.

Čini se da je video objavljen na društvenim medijima potvrdio izvješća da su prosvjednici također provalili u predsjedničku palaču i palaču Planalto. Dok su lokalni mediji u izvješćima procijenili da se okupilo oko 3.000 ljudi, izvješća policije u federalnom okrugu Brasilia citirana na društvenim mrežama sugeriraju da su zabrinuti da bi ih prosvjednici mogli nadjačati.

Bolsonarov nasljednik Lula da Silva, inauguriran prošlog tjedna, navodno je evakuiran na sigurnu lokaciju u Sao Paulu, prema novinskoj kući Folha. Bolsonaro je nastojao izbjeći ceremonijalnu predaju vlasti svom ljevičarskom suparniku, odlučivši odletjeti na Floridu prije tog datuma. Bivši čelnik iza sebe je ostavio oproštajnu poruku pristalicama u kojoj je ponovio da je njegov izborni poraz bio nepravedan i rezultat prevare, dok je osudio nasilne prosvjede koji su uslijedili.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva proglasio je izvanredno stanje u federalnom okrugu Brasilia nakon što su tisuće pristaša njegovog desničarskog prethodnika Jaira Bolsonara osvojile Kongres, predsjedničku palaču, Vrhovni sud i palaču Planalto.

Ljevičarski vođa, inauguriran prošlog tjedna, dao je nalog u nedjelju, imenujući ministra pravosuđa Ricarda Garciu Capellija da predvodi ‘federalnu intervenciju’. Lulina naredba daje Capelliju ovlast da od civilnih i vojnih tijela zatraži “potrebna sredstva za postizanje cilja intervencije”.

Opseg naloga, koji istječe krajem mjeseca, ograničen je na federalni distrikt Brazilije, a njegov deklarirani cilj je “okončati ozbiljno ugrožavanje javnog reda  u federalnom distriktu.”

Autor: Ivica Mandekić