Boravak u svemiru mijenja genetiku astronauta

Foto: NASA

NASA-in astronaut Scott Kelly proveo je godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici, odakle se vratio u ožujku 2016. godine. Scott ima jednojajčanog brata blizanca Marka, također zaposlenika NASA-e, koji je to vrijeme proveo na Zemlji.

To je bila odlična prilika za znanstvenike iz NASA-e da prouče utjecaj svemirskog okruženja na ljudsko tijelo, te su proveli detaljnu genetsku analizu dva brata blizanca. Uzeli su razne biološke uzorke obaju muškaraca prije i nakon Scottovog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Rezultati istraživanja pokazali su da boravak u svemiru ima znatno veći utjecaj na naše tjelo nego što se to mislilo. Znanstvenici su proučavali različite biološke markere, te primjetili brojne razlike po povratku Scotta iz svemira. Zaključili su da putovanje i boravak u svemiru rezultira stresom zbog nedostatka kisika, povišenom tjelesnom temperaturom i dramatičnim promjenama u obradi nutrijenata, što sve utječe na ekspresiju gena.

Genetsko istraživanje pokazalo je da se 93 posto Scottovih gena vratilo u normalu nakon povratka na Zemlju. Međutim, preostalih 7 posto je vjerojatno nepovratno promijenjeno, te ukazuje na dugotrajne promjene u genima povezanima s imunološkim sustavom, oporavkom DNK, mrežom formacije kostiju, hipoksijom i hiperkapnijom.