Anketa Morning Consulta, američke tvrtke za prikupljanje podataka, otkrila je da je britanski premijer Boris Johnson trenutno najmanje popularan svjetski lider.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u četvrtak, svrstali su Johnsona na posljednje mjesto na popisu od 13 svjetskih vođa po polularnosti. Njegov neto rejting sada iznosi -43, sa samo 26% ljudi koji podržavaju britanskog premijera.

Među ostalim vodećima na dnu ljestvice bili su francuski predsjednik Emmanuel Macron, na -25, i Brazilac Jair Bolsonaro, na -19. Indijski premijer Narendra Modi ocijenjen je najpopularnijim od strane anketiranih, s neto ocjenom odobravanja od 50.

Prosječna veličina uzorka Morning Consulta je oko 45.000 u SAD-u, dok se veličina uzorka kreće od 3.000 do 5.000 u drugim zemljama.

Tvrtka je ispitala mišljenja u nekim od najrazvijenijih demokracija svijeta. Stavovi o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i kineskom čelniku Xi Jinpingu nisu ispitani.

Johnsonova je ocjena odobravanja dosegla vrhunac tijekom prvog zatvaranja 2020., ali je znatno pala posljednjih tjedana, nakon skandala ‘Partygate’.

Optužen je za kršenje ograničenja zaraze Covidom koja je nametnula vlada i suočen je s pozivima da podnese ostavku.

Ispričao se za svoje postupke i pozvao javnost i svoje kolege da pričekaju nalaze interne istrage o tome je li doista prekršio pravila.