Boris Mykhaylovyč Olshansky, rođen je 25. veljače 1956. u Tambovu, gradu srednje veličine na zapadu Rusije. Njegova majka, domaćica, bila je vrlo tradicionalna, a pored Borisa imala je još petero djece. Njegov otac bio je ratni veteran koji je ozlijeđen u ratu – metak njemačkog snajpera prošao mu je kroz obraze.

Iako je odrastao tijekom perioda vladavine komunizma, kada se činilo da je povijest Rusije započela Boljševičkom revolucijom 1917., Olshansky je objasnio kako su „naši umovi i naša genetska sjećanja intenzivno tražili izvore kulture i povijesti.

Povijest naše regije zanimala me od djetinjstva. Može se reći da je to u genima. Skupio sam blago o toj temi.

Olshanskyjevu umjetnost obilježavaju ruski nacionalizam, pan-slavizam, idealizirani prikazi povijesti, proto-slavesnke i nordijske značajke, reference na stare Grke, Vikinge, ali i Bizant te Otomane. Njegove slike nose snažan starovjerski sadržaj, ali uz očuvanje pravoslavlja, važnost prirode te potpuni izostanak bilo kakvih političkih simbola tadašnjeg doba, za razliku od recimo Konstantina Vasilyeva, čija su djela nosila određene konotacije „patriotskog komunizma“.

U godinama sveopće kolektivizacije, svi moji slavni preci ostali su bez imovine, ali srećom, nisu protjerani u Sibir.

Godine 1993., Oslhansky je održao svoju prvu vlastitu izložbu, na kojoj se moglo naći preko 300 djela. Ipak, dolaskom novijih vremena, njegov rad je posustao, a posljednju sliku načinio je 2006.

Oslhansky je uz Ivana Bilibina ili Viktora Korolkova, jedan od rijetkih umjetnika čija su likovna djela opisala slavenske mitove.