Prvi ruski predsjednik nakon raspada SSSR-a Boris Yeltsin bio je okružen stotinama agenata američke obavještajne službe CIA, koji su mu tijekom njegovog mandata govorili kako da vodi rusku unutarnju i vanjsku politiku, tvrdi bivši predsjednika ruskog parlamenta Ruslan Khasbulatov.

U razgovoru ua radio „Govorit Moskva“, rekao je da je u Yeltsinovom okruženo bilo  mnoštvo Amerikanaca. „Mora da ih je bilo na stotine. Oni su sve određivali“, kazao je Khasbulatov, misleći na Amerikance.

Yeltsin je nakon izbora za predsjednika 1991. godine, prema rečima Khasbulatova, imao običaj u SAD slati sigurnosne i druge službenike kako bi ih Amerikanci, provjerili i procijenili.

Ove tvrdnje Khasbulatova usljedile nakon izjave bivšeg ruskog potpredsjednika Alexandera Rutskoya da je 12 stalno zaposlenih djelatnika CIA-e pomoglo u provođenju radikalnih reformi tržišta koje su inicirali Yeltsin i njegovi suradnici.

Sve u svemu, Rutskoy je apsolutno u pravu, Yetlsina su savjetovali stranci. Tu nema tajne i veliki broj ljudi je znao za to. To je dobro poznato, Yeltsin se o svim političkim i gospodarskim pitanjima savjetovao sa stranim predstavnicima“, rekao je Khasbulatov.