Bošnjački zastupnik u parlamentu BiH Enver Bijedić objavio je da je podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog izjava kojima je navodno doveo u pitanje razmjere genocida u Srebrenici.

Bijedić je Milanovića prijavio tužiteljstvu BiH izmjena kaznenog zakona kojim je kaznenim djelom ove godine postalo nijekanje svih ratnih zločina potvrđenih sudskim odlukama.

Milanović je 3.prosinca 2021.godine nastavio u još skandaloznijem tonu, gdje je pokušao genocid u Srebrenici relativizirati uspoređujući ga s holokaustom i genocidom u Ruandi”, pojašnjava Bijedić u priopćenju po pitanju svoje prijave protiv hrvatskog predsjednika.

Bijedićeva je rekao da Milanovićeve izjave za izravnu posljedicu imaju uznemiravanje javnosti i stvaranje dodatnih nacionalnih netrpeljivosti među građanima Bosne i Hercegovine.

Prema aktualnom zakonu, za to djelo je predviđena kazna zakona od šest mjeseci do pet godina, a  može dobiti svatko tko „javno odobri, zaniječe, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom”.