Brazil je izazvao bijes ekoloških aktivista diljem svijeta nakon što je vlada naredila potapanje rashodovanog nosača zrakoplova u Atlantskom oceanu, plan proveden u petak.

“Planirano i kontrolirano potonuće dogodilo se kasno poslijepodne” oko 220 milja od brazilske obale, na mjestu s “približnom dubinom od 5.000 metara [16.000 stopa]”, potvrdila je brazilska mornarica u priopćenju.

“Što se tiče trupa rashodovanog nosača zrakoplova ‘Sao Paulo’… obavještavamo da je operacija planiranog i kontroliranog potonuća izvedena kasno poslijepodne, 3. veljače, u strogom skladu s planom”, objasnila je mornarica.

Iako je mornarica rekla da je brod potopila na najsigurnijem mogućem području, nakon što vlasti nisu mogle pronaći luku u kojoj bi se trajno smjestio golemi, 60 godina star brod, ekolozi su ogorčeni.

Aktivisti su opisali da je nosač napunjen otrovnim materijalima, uključujući azbest i teške metale koji će neizbježno oteći u oceansku vodu i naštetiti morskom životu.

Također se kaže da nosač jako hrđav, a vlasti su ga smatrale sigurnosnim rizikom ako bude usidren neposredno uz obalu, s obzirom na okolišne čimbenike.

Neki međunarodni promatrači otišli su toliko daleko da su brazilske postupke nazvali “državno sponzoriranim ekološkim zločinom”.

Međunarodni pozivi brazilskom predsjedniku da blokira plan mornarice nisu rezultirali nikakvom izravnom intervencijom.

Dan prije potonuća, brazilsko državno odvjetništvo podnijelo je novu žalbu Ministarstvu pravosuđa, rekavši da je brod prevozio 9,6 tona azbesta, otrovne tvari, kao i 644 tone tinte i “drugog opasnog materijala”.

Brazilsko ministarstvo obrane tvrdi da je prethodni plan da se unajmi turska tvrtka koja bi brod isjekla u staro željezo propao, nakon što su turske vlasti spriječile tvrtku u provedbi plana, s obzirom da joj je bio potreban tegljač da ga povuče kroz Sredozemno more, a to se smatralo previše riskantnim.

Autor: Ivica Mandekić