Brazil je dopustio da dva iranska ratna broda pristanu u njihovoj zemlji. Posjet u nedjelju dolazi nakon diplomatske odgode i unatoč pritisku SAD-a.

Iranski ratni brodovi IRIS Makran i IRIS Dena pristali su u Rio de Janeiru, što je potvrdio zamjenik načelnika Brazilskog mornaričkog stožera, viceadmiral Carlos Eduardo Horta Arentz, u državnom službenom glasniku (Diário Oficial da União). Brodovi će tamo ostati do 4. ožujka, kada polaze dalje prema Panamskom kanalu koji dijeli američki kontinent.

Odluka dolazi usprkos upozorenju američke veleposlanice u Brazilu Elizabeth Bagley da se ne dopusti iranskoj mornarici pristup južnoameričkoj luci. Rekla je na tiskovnoj konferenciji ranije ovog mjeseca da su ti brodovi “omogućavali ilegalnu trgovinu i terorističke aktivnosti”. Dodala je da do danas nijedna druga država nije osigurala luku za ova plovila.

Iranski ratni brodovi započeli su svoje putovanje u siječnju, krenuvši s juga Irana kako bi oplovili svijet. U početku je plan bio da Brazil primi brodove u siječnju, ali je to odgođeno kako bi se umirile SAD.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, obično zvan jednostavno Lula, planirao je put u Washington kako bi se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i odgodio je uplovljavanje brodova u luku njegove zemlje. Nakon što su se dvojica čelnika sastala ranije ovog mjeseca i, kako kaže njihova zajednička izjava, “ponovno potvrdili vitalnu i trajnu prirodu američko-brazilskog odnosa”, iranski brodovi ponovno su dobrodošli u Riju.