Brazilski predsjednik: „Svijet postaje umoran od rata u Ukrajini“

Zemlje diljem svijeta počinju biti umorne od tekućeg vojnog sukoba između Moskve i Kijeva, rekao je novinarima u srijedu brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

“Svijet se počinje umarati. Zemlje se počinju umarati”, rekao je nakon dvodnevnog sastanka čelnika EU i Latinske Amerike u Bruxellesu, a prenosi Bloomberg.

Brazilski predsjednik je predvidio da će na kraju doći trenutak kada će u Ukrajini biti mir, te inzistirao da će skupina zemalja posrednika morati moći razgovarati i s Moskvom i s Kijevom

Lula, koji se zalagao za mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine, također se usprotivio pokušajima da se Moskva istakne kao jedini krivac za sukob. Inzistirao je na tome da su ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, kao i američki čelnik Joe Biden, podjednako krivi što nisu uspjeli pregovarati s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom kako bi spriječili sukob.

Tijekom ovotjednog summita između EU i Zajednice južnoameričkih i karipskih država (CELAC), europski su se dužnosnici nadali da će potpisati završnu izjavu koja će sadržavati izričitu osudu ruskih postupaka u Ukrajini. Međutim, čelnici EU nisu uspjeli uvjeriti sve svoje latinoameričke kolege, budući da su se brojne države, uključujući Brazil i Nikaragvu, protivile uključivanju bilo kakvog oštrog jezika o Rusiji u dokument.

Konačnu deklaraciju, koja je uključivala obećanja ulaganja i nekoliko dogovora, na kraju su potpisale sve članice summita osim Nikaragve, koja se usprotivila uključivanju čak i jednog paragrafa koji se odnosi na ukrajinski sukob.

Unatoč NATO-voj obvezi da stoji uz Ukrajinu “koliko god bude potrebno”, brojni zapadni dužnosnici nedavno su počeli predviđati da bi podrška Kijevu uskoro mogla početi slabjeti kako se javlja “umor od rata” zbog dugotrajnog sukoba.