Brexit bi Britancima mogao donijeti 135 milijardi funti godišnje

Eliminacija trgovinskih barijera prema tržištima van Europske Unije mogla bi znatno doprinijeti rastu britanskog gospodarstva. Pošto Velika Britanija više ne bi bila vezana zajedničkim trgovinskim sporazumima i carinskim sustavom na nivou čitave EU, mogla bi samostalno ugovarati bilateralne sporazume s zemljama i tržištima izvan Europe.

Ukidanje carinskih nameta i drugih trgovinskih ograničenja prema trećim tržištima omogućit će Velikoj Britaniji povećanje profitabilnosti vanjske trgovine čak i do 135 milijardi funti godišnje, što bi preračunato bila ušteda od 40 funti tjedno po domaćinstvu, stoji u nedavnom istraživanju.

Britanci, kao dio europske carinske zone, imaju značajne poreze na uvoz robe iz zemalja izvan EU, dok su istovremeno suočeni s iznimno snažnom gospodarskom konkurencijom  drugih EU zemalja. Ukidanje tih poreza nakon izlaska iz EU, bilo vlastitim odlukama ili bilateralnim sporazumima s drugim državama,  dalo bi značajan poticaj britanskom tržištu, a ujedno bi smanjilo troškove britanske proizvodnje.

Do sada, Velika Britanija suočavala se s oštrom konkurencijom zemalja poput Njemačke na razini unutar EU. Istovremeno, striktna i prekomjerna EU regulativa uništavala je produktivnost i isplativost gospodarstva.

Potencijalni bilateralni sporazumi omogućili bi smanjenje cijene uvoza, što bi omogućilo višu platežnu moć građanstva, dok bi pojačavanjem izvoza u te iste zemlje raslo gospodarstvo i plaće.

Prema zasebnom istraživanju Instituta za ekonomiju, zasebni trgovinski sporazumi sa trećim zemljama su nužnost, te okretanje tržištima izvan EU. Autori istraživanja tvrde da bi ukidanje trgovinskih ograničenja nametnutih od strane EU smanjilo inflaciju, povećalo plaće i produktivnost u Velikoj Britaniji, te omogućilo jačanje potrošnje, koja sudjeluje sa 79 posto u nacionalnom BDP-u.


Widget not in any sidebars

Autor: Tribun