Brexit: Nove ankete pokazuju prednost opcije za izlazak iz EU

UK-flag

Anketa je druga u nizu koja predviđa takav rezultat na referendumu o izlasku te zemlje iz EU koji će se održati 23. lipnja. Kampanje drugih agencija pak daju blagu prednost opciji za ostanak u EU.

Anketa koju je proveo Independent, sa 2.000 ispitanika, dvanaest dana prije odlučujućeg dana, kaže kako 55% britanskih birača namjerava glasati za izlazak iz EU, što je četiri posto više od prošle ankete u travnju.

Istraživanje je također pokazalo da su glasači koji žele izlazak iz EU ujedno i najodlučniji u namjeri da izađu na referendumu i daju svoj glas. Njih 78% reklo je da će sigurno izaći na referendum, dok je istu namjeru iskazalo tek 66% glasača koji žele ostanak u EU.

Zanimljivo je i to da 56% posto ljudi koji su na proteklim izborima glasali za Laburističku stranku namjerava dati svoj glas za ostanak u EU, dok čak njih 44% želi izlazak iz EU. Istovremeno, za izlazak je 62% onih koji su glasali za Konzervativnu stranku, dok je za ostanak samo 38%.

Ako se ova predviđanja ostvare, imat će značajne posljedice na tradicionalni politički i stranački sustav u Velikoj Britaniji. Većina glasača smatra kako su spremni na izlazak iz EU, unatoč mogućim potencijalnim problemima, te smatraju kako je očuvanje njihove ekonomije i političke samostalnosti puno važnije od raznih briselskih ideala.

Izvor: Independent