Foto: Chesnot / Getty Images

Francuska prva dama Brigitte Macron predložila je redizajn kultnog tornja pariške katedrale Notre Dame nakon požara 2019. kako bi nalikovao pozlaćenim muškim genitalijama, ustvrdila je bivša ministrica kulture Roselyne Bachelot u svojim memoarima ‘682 dana – Bal licemjera’, objavljenim u četvrtak.

Samo nekoliko dana nakon što je administracija predsjednika Emmanuela Macrona navodno osudila njezinu odluku da se požarom opustošen toranj katedrale Notre Dame obnovi kao replika starog, Bachelot je bila vani na ručku s predsjednikovom suprugom kad joj je prva dama pokazala “projekt na čijem se vrhu nalazi neka vrsta uspravnog falusa čija je baza okružena zlatnim testisima”, otkriva knjiga.

Bachelot je od početka rasprava o obnovi tornja inzistirala da on mora biti “izgrađen na identičan način kako bi se poštivala Venecijanska konvencija”, napisala je. To se nije svidjelo predsjedniku, koji je želio “suvremenu arhitektonsku gestu”, obrazlažući da toranj nije bio dio izvorne katedrale Notre-Dame.

“Elysee sanja o arhitektonskoj gesti i optužuje me da radim što hoću”, napisala je, dodavši da je branila svoj izbor pred upravom i na kraju pobijedila.

Macronova vizija za rekonstrukciju tornja nije bila jedina čudna. Britanski arhitekt Lord Foster iz banke Thames Bank predložio je “super-vitku iglu koja dodiruje nebeske oblake”, dok su drugi htjeli konstruirati cijelu stvar od stakla ili kristala, ili na vrhu staviti staklenik i košnice, ili dodati laser.

Kao ministrica kulture, Bachelot je bila odgovorna za nadgledanje popravka omiljene srednjovjekovne znamenitosti nakon što je pretrpjela veliku štetu u požaru 2019. godine. U srpnju 2020. potvrdila je da se unatoč različitim prvotnim nastojanjima, “pojavio široki konsenzus za identičnu rekonstrukciju tornja”.

Francuski dužnosnici nadaju se ponovnom otvaranju Notre-Damea 2024. i dovršetku obnove sljedeće godine. Unutrašnjost je već djelomično restaurirana, a gradnja krova i tornja trebala bi započeti ove godine.