Crnačka glumica Jodie Turner-Smith glumi englesku kraljicu Anne Boleyn u novom britanskom filmu koji opisuje život engleske kraljice iz 16. stoljeća. Vjerojatno nije ni potrebno napomenuti da je ta povijesna ličnost, žena kralja Henrya VIII., bila engleskinja i bjelkinja, a koju je njen okrutni muž osudio na smrt odsijecanjem glave.

Odabir crnkinje za ulogu povijesne bijele ličnosti u povijesnom filmu mnoge je iznenadio, tako su se postavila pitanja vezana uz povijesnu točnost koju bi filmovi s povijesnom tematikom trebali imati, te kako bi to bilo da bijeli glumci u današnje vrijeme utjelovljuju poznate crnačke osobe poput Nelsona Mandele ili Martina Luthera Kinga.

No, pravi problem zapravo ne leži u povijesnoj točnosti, jer ona je ionako često zanemarivana u kinematografiji, već u političkim konotacijama ovog odabira.

Engleska kraljica Anne Boleyn nije imaginarna ličnost, to nije James Bond, Batman ili Wonder Woman, radi se o povijesnoj ličnosti koja je nedjeljiva od svojeg identiteta, kako nacionalnog, rasnog i rodnog, koji su ključan dio njezine životne priče.

Htjeli to neki ili ne, činjenica je da Engleska prije 500 godina, kao niti druge europske zemlje, nije imala niti crne monarhe niti imigraciju iz neeuropskih zemalja. Engleski monarsi dio su tradicije i identiteta te zemlje i tog naroda.

Posljednjih godina zamjetan je trend brisanja europske povijesti i europskog identiteta, te zamjena istih nečim što nije stvarnost. Činjenica je također da novije generacije povijesne spoznaje više ne crpe iz knjiga, već iz televizije, filmova i pop-kulturnih sadržaja.

Stoga ne bi bilo nikakvo čudo da dio novih generacija kroz koje vrijeme doista počne misliti su primjerice Anne Boleyn, Mozart, Aristotel, Aleksandar Makedonski i ostali europski velikani bili nešto drugo a ne bijeli Europljani.