Nedavni napadi na briselske vatrogasce u multikulturalnom okrugu Marolles primorali su vatrogasne postrojbe da traže pomoć policije kad idu na intervencije. Belgijski vatrogasci, godinama su već meta napada, prilikom čega su znali biti korišteni čak i molotovljevi kokteli.

Policija je tako od ovog vikenda počela pratiti vatrogasce u intervencijama u problematičnim dijelovima grada. Iz policije kažu da je ta mjera privremena te da će se koristiti samo kad situacija na terenu nalaže da je to opravdano.

Eric Labourdette, predstavnik sindikata javnih službenika, izjavio je da su se napadi na vatrogasce znatno pojačali posljednjih godina, dodavši da su samo prošle godine 43 vatrogasca napadnuta pri intervencijama.

Prošli mjesec su vatrogasci u Molenbeeku navodno namamljeni u zasjedu gdje su napadnuti od strane „lokalne mladeži“.

Ulica kamo su pozvani bila je djelomično blokirana kontejnerima za smeće, od kojih je jedan bio zapaljen. Nakon što su prišli požari, vatrogasno vozilo napadnuto je kamenjem i staklenim bocama, koje su bacale osobe sa krovo zgrada. Vatrogasci su i prilikom samog gašenja požara bili gađani raznim predmetima.