Britanci će ubuduće zakonski moći mijenjati spol kako ih volja, bez potvrde liječnika

Britanska vlada planira izmjenu pravila kojom će građani ubuduće moći lakše zakonski mijenjati spol u bilo kojem trenutku.

Prema planovima koje razmatraju ministri, odrasle osobe će moći proizvoljno mijenjati svoj spol na rodnom listu, bez potvrde liječnika, dok će oni „neodlučni“ koji se nikako ne žele deklarirati, moći pod svoj spol upisati „X“.

Prema aktualnom zakonu, donesenom 2004. godine, osoba koja želi promijeniti spol mora proći pravnu proceduru u sklopu koje liječnik dijagnosticira da je osoba stvarno nezadovoljna svojim spolom, te da ta osoba barem dvije godine živi kao osoba suprotnog spola.

Inicijativu za izmjenu zakona pokrenuo je parlamentarni Odbor za žene i jednakost, s objašnjenjem da su te izmjene potrebne kako bi se transrodne osobe tretirale pravedno.

Ministrica za jednakost (da, i to postoji!) Justine Greening rekla je: „Vlada je posvećena izgradnji uključivog društva koje funkcionira za svakoga, bez obzira na njihov spol ili seksualnost, a danas poduzimamo novi korak prema tom cilju.

Autor: Tribun