Britanske vlasti priznale su kako je okrivljavanje Rusije u slučaju Skripal, zasnovano tek na pretpostavkama te da nema dokaza da su napad izveli Rusi.

Prema pisanju lista The Independent, britanski stručnjaci nisu u mogućnosti dokazati porijeklo otrova Novichok, dok su britanske vlasti izjavile kako su iskoristile navode svojih obavještajnih službi da bi izvele svoje „zaključke.“

U pogledu materijalnih dokaza, Britanci su uspjeli jedino definirati kako je riječ o nervnom agensu poznatom kao Novichok, ali njegov primarni izvor ostao je nepoznanica.

Unatoč toj činjenici, Britanija i druge članice međunarodne zajednice, optužile su Rusiju za napad jer „nije bilo drugog mogućeg objašnjenja,“ kako tvrdi Ministarstvo vanjskih poslova Britanije. Navodni „ruski“ nervni agens nije mogao iskoristiti netko drugi?

Rusija je u međuvremenu zatražila uzorke agensa za kojeg Britanci tvrde da je riječ o Novichoku. Britanske vlasti taj zahtjev su ignorirale.

Slučaj Skripal pokazao je tako da se Rusija na optuženičkoj klupi našla isključivo na osnovu pretpostavki i djelomično logičkih zaključaka, ali bez ikakvog konkretnog dokaza.

Po takvoj analogiji, za bilo kakav napad primjerice ricinom moglo bi se optužiti SAD, jer je tamo razvijen. S obzirom da su Britanci razvili otrov poznat kao VX, za napade tim otrovom moglo bi se optužiti Britance. A Britanci su onda vjerojatno zaslužni i za ovisnosti i predoziranja heroinom, budući da su ga oni stvorili.

Međunarodne tenzije i više od 150 izbačenih ruskih diplomata iz brojnih europskih i svjetskih zemalja, kao i veliki broj stranih diplomata izbačenih iz Rusije, rezultat su tek obične medijske hajke i tipične „ratne“ propagande međusobnog optuživanja protivnika.

U konačnici je nebitno stoji li Rusija iza napada ili ne. Ukoliko se takva ideja pojavila u „nečijem“ umu, ona će servirana kroz medije stvoriti mišljenje javnosti oko nečije navodne krivnje, čak i ako za to nema nikakvog materijalnog dokaza. Takvi slučajevi naširoko su poznati kroz povijest, a mnoge današnje tenzije i društveni pritisci zasnovani su upravo na takvim „pretpostavkama.“