Britanski tajnik za obranu Gavin Williamson najavio je kako će V. Britanija poslati dodatne vojne trupe u Ukrajinu, kako bi tamo obučavali ukrajinske vojnike. U Ukrajinu će biti poslan i jedan vojni brod.

Cilj slanja vojnih postrojbi u Ukrajinu je „zaštita slobode i demokracije,“ tvrdi Williamson.

Dokle god se Ukrajina suočava s ruskim neprijateljstvom, ona če naći pouzdanog partnera u Ujedinjenom Kraljevstvu,“ rekao je Williamson, prenosi The Telegraph.

Radeći zajedno, bilo kroz programe obuke ili vojne vježbe, mi pomažemo Ukrajini da ustane za naše zajedničke vrijednosti.

Vrijednostima slobode i demokracije ne može se trgovati. Svjedočio sam na prvoj crti o učincima rata na istoku, a to je potpuno ojačalo moju podršku ukrajinskom suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnom integritetu,“ rekao je Williamson.

U Ukrajinu je poslan brod HMS Echo, koji se koristi za hidrografska istraživanja. Britanske specijalne postrojbe pritom bi trebale obučavati svoje ukrajinske kolege.

Trenutno se u Ukrajini nalazi oko stotinu pripadnika britanskih snaga, od čega većina njih u gradovima Lviv i Dnjepar. Britanci obučavaju ukrajinsku vojsku još od 2015., posebice po pitanju logistike te prepoznavanja improviziranih eksplozivnih naprava.