Britanija: Preko 40 terorista u zemlji zahvaljujući zakonima o ljudskim pravima

© Sputnik/ Alex McNaughton
© Sputnik/ Alex McNaughton

Preko 40 stranih terorista nalazi se u V. Britaniji zahvaljujući zakonima o ljudskim pravima prema kojima ih se ne može deportirati, piše The Telegraph. Britanske vlasti suočene su s nebrojenim preprekama u pokušaju deportiranja poznatih džihadista, a što je dovelo do pojave terorističkih napada proteklih godina.

Naime, u Britaniji postoji dosad malo poznata doktrina nazvana „Deportacija uz jamstva“ (DWA). Prema toj doktrini, koju su usvojile britanske vlasti, osumnjičenici za terorizam mogu se deportirati samo u slučaju da neće postati metama mučenja ili smrtne kazne u njihovoj matičnoj zemlji, unatoč tome što su  – teroristi.

Moja istraživanja sugeriraju da je više od 40 osuđenih stranih terorista u V. Britaniji koji su izbjegli deportaciju koristeći zakon o ljudskim pravima. Brojka je mnogo veća nego što se ranije mislilo,“ izjavio je profesor Clive Walker, međunarodni stručnjak za zakone i ko-autor izvještaja o teroristima u Britaniji.

Britanski sudovi uspješno su spriječili deportaciju stranaca osumnjičenih za teroristička djelovanja koristeći ovu doktrinu i ideju o tome da i oni koji svjesno i namjerno ugrožavaju ljudske živote imaju ljudska prava, te im je po toj osnovi dozvoljen ostanak.

Vrijedi imati na umu kako u ovim slučajevima za terorističke napade i nebrojene žrtve istih nisu krivi teroristi, već oni koji im dopuštaju neometano provođenje masakra na tlu nekoć mirne Europe. Tko su oni koji stoje iza toga, svima je dobro poznato.

Autor: Tribun