Statistika objavljenja ovog tjedna otkrila je kako je broj uboda nožem sa smrtnih ishodom u Engleskoj i Walesu na najvišoj razini od 2010. godine, dok je broj silovanja uz prijetnju nožem porastao za 23 posto.

Ured za nacionalnu statistiku (ONS) tijekom 2017. zabilježio je 413 silovanja pod prijetnjom nožem. Godinu dana ranije ta brojka iznosila je 334.

Statistički podaci također pokazuju kako je broj napada nožem porastao, dok je broj žena među žrtvama u ovim napadima najniži u proteklih 10 godina. Ipak, broj ubijenih muškaraca u napadu noževima najveći je od 2009., te iznosi 164.

Najveći broj muških žrtava je u dobi između 16 i 24 godine te između 35 i 44 godine.

Brojke su također pokazale ogromni rast provala, pljački, seksualnih i nasilnih zločina. Policija se pritom požalila na činjenicu da je zbog rezova u nemogućnosti nositi se s valom kriminala.

Ipak, mnogi pripisuju razloge ovakvim brojkama prvenstveno činjenici da se policija u posljednje vrijeme više bavi izmišljenim „zločinima iz mržnje“, nego stvarnim kriminalom.

To potvrđuje i činjenica da je glavni inspektor Richie Salter izjavio kako su policijske snage zabrinute zbog toga što ljudi ne prijavljuju sve „zločine iz mržnje“ te da je policija primijetila smanjenje broja takvih prijava.