Britanska državna tajnica Theresa May kaže da Britanci „imaju veliku korist od Šerijatskih zakona“

May-674489

Državna tajnica Theresa May dala je kontroveznu izjavu prilikom najave istrage o zloupotrebi islamskih zakona zbog obespravljivanja žena.

Gospođa May, koja želi da Velika Britanija ostane dijelom EU, uvjeravala je da istraga neće ulaziti u zakonitost šerijatskih sudova, čime je htjela umiriti zabrinutost u islamskim krugovima na području Velike Britanije.

Umjesto toga, fokusirat će se na slučajeve gdje je tradicionalna islamska doktrina iskorištavana za diskriminaciju muslimanskih žena.

Procjenjuje se da ima oko 100 šerijatskih sudova diljem Velike Britanije, koji provode svoju pravdu mimo britanskog pravnog sustava.

Presude koje donose takvi sudovi nemaju pravnu osnovu, ali strahuje se da njihova prisutnost onemogućava muslimanskim ženama da dobiju pravdu kakvu zaslužuju.

U kontroverznoj izjavi gospođa May rekla je da mnogi bitanski muslimani „imaju veliku korist“ od postojanja tih sudova.

Izjava je izazvala burne reakcije u javnosti. Neki od komentara:

Theresa May slavi šerijatske zakone! Ono što se zapravo događa, državna tajnica želi sekundarni pravni sustav za one koji žele uništiti demokraciju.“

Dok Theresa May istražuje koristi šerijatskih zakona, Saudijska Arabija zabranjuje slike mačaka, jer ih smatra previše ‘zapadnjačkima’.“

Izvor: Express