Poznata britanska „dobrotvorna“ organizacija Oxfam razotkrivena je kao leglo seksualnih i pedofilskih pervertita, pri čemu su se dobrovoljne donacije koristile za seksualne usluge prostitutki i djece na Haitiju i u Čadu.

Djelatnici Oxfama na Haitiju koristili su svoje položaje i resurse organizacije kako bi seksualno iskorištavali lokalno pučanstvo te posebno djecu, piše The Guardian.

Bivši djelatnici Oxfama koji su radili u Čadu otkrili su da su lokalne žene pozivane u tamošnje sjedište organizacije kao prostitutke, zbog čega je jedan od članova osoblja otpušten 2006.

Roland van Hauwermeiren, koji je bio umiješan i u nedolično seksualno ponašanje na Haitiju, bio je voditelj Oxfamove misije u Čadu te godine.

Van Hauwemeiren napustio je Oxfam tek 2011., nakon što je priznao da su prostitutke posjećivale njegovu vilu na Haitiju.

Pozvali bi žene na zabave, a mi smo znali da one nisu samo prijatelji, već nešto drugo,“ izjavio je jedan od bivših članova Oxfama.

Imam mnogo poštovanja prema Oxfamu, oni su napravili veliki posao, ali ovaj sektor je veliki problem,“ dodao je neimenovani bivši djelatnik.

Mark Goldring, izvršni šef Oxfama, negirao je da je organizacija pokušala zataškati da je njeno osoblje unajmljivalo prostitutke na Haitiju tijekom misije 2011..

Skandal je dospio u javnost u petak, nakon što je britanski list Times otkrio da je jedan od starijih članova plaćao žrtvama potresa za seksualne usluge te da je povjerljivi izvještaj Oxfama sadržavao natuknice o „kulturi nekažnjavanja“ među djelatnicima na Haitiju.

Prema tvrdnjama britanskog medija, najmanje 120 djelatnika Oxfama optuženo je prošle godine za seksualno zlostavljanje. Bivši britanski tajnik za međunarodni razvoj upozorio je na „pedofilske predatore“ kojima je dopušteno raditi u humanitarnom sektoru.