Britanska kraljica proglasila Tonya Blaira vitezom – uslijedile oštre reakcije

Kontroverzni bivši britanski premijer i ratni huškač Tony Blair ovog je tjedna dobio vitešku titulu od kraljice Elizabete II, što je izazvalo bijes Britanaca koji tvrde da bi umjesto toga trebao biti u zatvoru zbog svoje umiješanosti u rat u Iraku.

Blair je proglašen vitezom na listi Novogodišnjih počasti 2022., zajedno s dužnosnicima za odgovor na Covid-19 Chrisom Whittyjem i Jonathanom Van-Tamom. Blair je dobio Najplemenitiji orden podvezice – jednu od najprestižnijih kraljevskih počasti i najviši viteški red – i sada će moći koristiti titulu ‘Sir’.

Bivši premijer je u izjavi rekao da je ogromna čast biti proglašen vitezom.

Duboko sam zahvalan Njezinom Veličanstvu Kraljici. Bila je velika privilegija biti premijer i želio bih zahvaliti svima koji su uz mene služili u politici, javnoj službi i svim dijelovima našeg društva, na njihovoj predanosti i predanosti našoj zemlji“, rekao je.

Međutim, mnoge Britance uznemirila je ta objava, a Blair je ostao iznimno negativne reputacije u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog svoje umiješanosti u američke i britanske invazije na Irak i Afganistan.

Tony Blair proglašen je vitezom za zasluge imperijalizmu. Čovjek bi trebao biti na optuženičkoj klupi u Haagu. Kakav sramotan dan”, tvitao je politički komentator Liam Young, dok je spisateljica i aktivistica Femi Oluwole pitala: „Ako pomognem u stvaranju sljedećeg ISIS-a destabilizirajući cijelu regiju pod lažnim pretpostavkama, mogu li i ja dobiti titulu viteza?