Britanska mornarica zapljenila tanker s iranskom naftom koji je plovio prema Siriji

Foto: Reuters / stringer

Britanski mornarički specijalci zaustavili su i zapljenili tanker MT grace 1 zapremine 300.000 tona, koji je prevozio iransku sirovu naftu u rafineriju u Siriji. Razlog zapljene navodno je kršenje EU sankcija nametnutih Siriji. Tanker plovi pod panamskom zastavom, a u vlasništvu je tvrtke registrirane u Singapuru.

Rafinerija Banyas u vlasništvu je države koja je predmetom sankcija Europske Unije prema Siriji“, izjavio je gibraltarski premijer Fabian Picardo.

Oglas:

        

Europska Unija nametnula je sankcije Siriji 2011. godine, no ovo je prvi put da je pošiljka sirove nafte Siriji zaustavljena. Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrel izjavio je da su Britanci zaustavili tanker po zahtjevu SAD-a.

Iran je potvrdio vlasništvo pošiljke, te je iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo na britanskog veleposlanika u Teheranu da uloži protest zbog zapljene.

Tanker MT Grace 1 Iran je već koristio za prijevoz sirovine u Singapur i Kinu usprkos sankcijama koje su uvele SAD. Brod je navosno započeo svoje putovanje u iranskoj luci Bandar Assalyeh, iako na papirima piše da je sirovina ukrcana u iračkoj luci Basra.

U Siriji se već godinama osjeti nedostatak goriva zbog rata koji se odvija u toj zemlji. Velik dio naftnih polja na sjeveroistoku zemlje pod kontrolom je kurdskih postrojbi koje su pod kontrolom SAD-a.