Policija pokrajine Northumbria upozorila je kako se „uvredljivi“ komentari na Internetu neće tolerirati te da će pronaći korisnike koji objavljuju „potencijalno kriminalne“ komentare o pedofilskim bandama na društvenim mrežama.

Policija je pokrenula istragu o komentarima ostavljenim na njihovoj službenoj Facebook stranici, a vezanima uz objave o akciji zvanoj Operation Shelter. U toj operaciji policija je uhitila niz pedofila, većinom arapskog porijekla, u Newcastleu.

Službenici su pregledali svaki komentar na stranici, nakon što su dobili prijavu od neimenovane osobe koja se požalila na određeni broj komentara u kojima su se spominjali rasa i vjera 18 počinitelja zločina.

Zbog „neprikladnih“ komentara, policija je istražila šest osoba. „Kao rezultat prijave, potvrđujemo da smo istražili određeni broj komentara objavljenih na Facebook stranici policije.“ izjavio je glasnogovornik policije.

Slijedom istrage, koja je sada zaključena, razgovarali smo s dvojicom muškaraca koji su se dobrovoljno javili, a posjetili smo i drugu četvoricu u njihovim domovima te im dali par savjeta.

Prema njegovim riječima, svi su iskazali žaljenje zbog svojih komentara.

Brojni aktivisti te poneki parlamentarni zastupnici tražili su od vlasti da pedofilske zločine u kojima su isključive mete bijele djevojčice proglase „rasno motiviranim napadima.“

Unatoč ovim nastojanjima, zločinci su izbjegli oštrije kazne koje bi dobili u slučaju takvih motiva. Sutkinja Penny Moreland u jednom od tih suđenja izjavila je kako žrtve nisu bile metom „zbog njihove rase, već zato što su bile mlade, upečatljive, naivne i ranjive.