Organizacija Amnesty International (AI) pozvala je britansku vladu da pod hitno pregleda bazu podataka londonske policije o kriminalnim bandama, jer je istraživanjem utvrđeno kako crnci čine 78 posto registriranih kriminalaca.

U bazi od 3500 osoba, enormni broj crnaca pokazao se problematičnijim od same činjenice da London ima stravičan niz zločina u kojima su korišteni noževi, dok su glavni počinitelji i žrtve, začudo, crnci.

Međutim, AI tvrdi kako „rasno profiliranje“ ne pomaže rješavanju zločina koje čine bande, prenosi BBC.

Čitav sustav je rasno diskriminirajući,“ sudeći prema Kate Allen, direktorici AI-a za Veliku Britaniju. Prema njenim tvrdnjama, ovakva baza podataka „stvara rasne predrasude stigmatizirajući mlade crnce zbog glazbe koju slušaju.

Policija je ipak stala u obranu ovog pristupa rješavanja zločina povezanih s bandama. Baza podataka o bandama je pokrenuta 2011. nakon divljanja uglavnom crnačkih bandi u londonskim kvartovima.

Sudeći po organizacijama za „ljudska prava“, od pronalaženja zločinaca koji su nekome ta ista prava oduzeli, a koji imaju svoj identitet i fizičke karakteristike, važnije su imaginarne ideje pod kojima je većina zločinaca i dalje na ulicama.