Iako svi oblici ekstremizma, nasilja i ubojstava u Britaniju i dalje cvatu, britanska policija okrenula se pisanju televizijskih sapunica u nastojanju da spriječi – ekstremizam krajnje desnice.

Prema izvješću londonskog Timesa, policajci iz vladinog radikalizacijskog programa „Prevent“ savjetuju producente serije Hollyoaks TV postaje Channel 4 u priči koja uključuje jednog od glavnih likova koji se uvlači u nasilje krajnje desnice.

Tijekom emisije prošlog tjedna, Ste Hay, lik iz Hollyoaksa, „pokazao je svoju odanost ekstremnoj desničarskoj grupi i bio nagrađen s mogućnošću tetoviranja njihovog logotipa na ruci.

Glavni nadzornik Nik Adams, nacionalni koordinator „Preventa“, izjavio je novinama da Hollyoaksova mlada publika, koja se uglavnom sastoji od tinejdžera i mladih odraslih osoba, predstavlja „veliku priliku“ upozoriti gledatelje na znakove radikalizacije.

Dodao je kako je „želio surađivati s drugim televizijskim emisijama kako bi proširio svijest o pomoći koja je na raspolaganju onima kojima prijeti najveći rizik“, navodi se u izvješću.

Iako danas postoji niz ekstremnih grupacija svih orijentacija, mnogi se pitaju koliko se pažnje poklanja islamskom ili recimo marksističkom ekstremizmu.

Sve veći naglasak na „govoru mržnje“ i „radikalizaciji“ u Velikoj Britaniji također se podudara s porastom stope nasilnog kriminala u zemlji, koji je porastao 19% u jednoj godini. Zemlja također pati od epidemije napada noževima.

Pored svega, britanska policija najavila je i da će prestati reagirati na zločine „niže razine“ kao što su provale i pljačke, a sve zbog navodnog rezanja budžeta.