Britanska policija u problemima jer zbog obveznog nošenja maski ne može identificirati kriminalce

Engleska policija priznala je da se muči kreirati profilne slike kriminalaca za digitalne potjernice jer se oni skrivaju iza obveznih maski koje su propisane zbog pandemije.

Specijalistica za crtanje profila Elektroničke tehnike identifikacije lica (E-fit) u policiji Kenta na jugoistoku Engleske, rekla je da ponekad ne može pomoći žrtvama ili svjedocima zločina jer imaju malo fizičkog opisa za rad.

„Vidimo porast izvještaja o osumnjičenima koji nose maske“, rekla je Susan Morrison, civilna nadzornica u Službi za identifikaciju.

Morrison je rekla za KentOnline da „iako svaki slučaj promatramo zasebno, ponekad žrtvi može biti stresnije proći postupak izrade E-fita nego što je rezultat koristan za istragu.

„Užasno je reći ljudima ne, ali ponekad, pogotovo s maskama, to jednostavno neće pomoći.“

Neke postaje, kako prenosi The Telegraph, još uvijek izdaju e-fitse osumnjičenika s više od polovice lica prekrivenih maskama.

Postaja iz Humbersidea bila je jedna od takvih koja je pribjegla izdavanju e-fitsa s osumnjičenicima ispod maski koji su u listopadu provalili u jedan dom i napali čovjeka.

Nošenje maski u trgovinama i u javnom prijevozu postalo je obvezno u Engleskoj 24. srpnja, ali pitanje kriminalaca koji nose maske seže još u vrijeme prvog zaključavanja, u ožujku 2020. godine.

Izvještaj od prošle godine otkrio je da su članovi bandi na jugoistoku koji trguju drogom koristili medicinske maske u nadi da će se tako prezentirati kao poslušni mladi ljudi, a ne kao oni koji pokušavaju sakriti svoj identitet u kriminalne svrhe. Lopovi su također koristili maske u Nottinghamu, u Midlandsu, kako bi sakrili identitet u travnju 2020. dok su krali automobil.

Ovo nije prvi put da su kriminalci iskoristili britanske rupe u zakonu o zaklanjanju nečijeg identiteta za počinjenje zločina.

Za razliku od nekoliko drugih zemalja širom Europe i šireg svijeta, u Britaniji nije nezakonito nošenje burke, nikaba ili bilo kojeg drugog vela punog lica povezanog s islamskom kulturom. Kao rezultat toga, neki su kriminalci iskoristili britanske liberalne zakone da bi koristili islamske maske tijekom počinjenja zločina.

Banda od deset naoružanih pljačkaša nosila je burke kako bi se maskirala dok su pljačkali draguljarnice i supermarkete u Manchesteru između 2015. i 2016. godine.