Foto: Joe Giddens

U kratkoj video reklami britanska policija pozvala je javnost da organima reda prijavi svaku osobu za ponašanje pretpostavlja da je motivirano takozvanom mržnjom, čak i ako se ne radi o prijestupničkom ponašanju. Zanimljivo je da su u video uratku svi likovi koji iskazuju navodno „mrzilačko“ ponašanje isključivo bijeli muškarci.

Uradak prikazuje nekoliko primjera gdje se bijeli muškarac na neprimjeren način odnosi prema pripadnicima drugih rasnih skupina. U videu se izričito navodi da se policiju treba kontaktirati čak i ako sporno ponašanje nije kazneno, odnosno prekršajno djelo.

Policija također objašnjava da se to odnosi na svaki kažnjiv i nekažnjiv incident u kojem žrtva smatra da je druga osoba motivirana neprijateljstvom ili predrasudama, temeljenima na osnovu religije, rase ili etniciteta, seksualne orjentacije ili rodnog identiteta.

S obzirom da Hrvatska ubrzanim korakom prihvaća i primjenjuje sve političke i ideološke novotarije koje nam servira zapadna Europa, hoće li nam za desetak godina plavci kucati na vrata nakon što smo negdje ispričali vic u kojem su glavni akteri Mujo i Haso?