Policijski službenici u Velikoj Britaniji potrošili su svoje vrijeme i novac poreznih obveznika na evidentitranje više od 87.000 „incidenata iz mržnje“ u proteklih pet godina, iako niti jedno od tih djela nisu zločini.

Tijekom proteklih pet godina, policija u Engleskoj i Walesu zabilježila je preko 87.000 incidenata okićenih epitetom „mržnje“, a koji nisu zločini niti kaznena djela. Pritom su koristili isti sustav koji bilježi stvarne zločine, a rezultat svega je da se prava kaznena djela pojavljuju kod provjera pojedinca iako nije počinio zločin, prenosi The Telegraph.

Podaci su objavljeni nakon što je broj optužbi za kaznena djela, pao na najnižu razinu, sa 15.5 posto iz 2015. na 7.8 posto 2019. godine.

Stopa nasilnog kriminala u Velikoj Britaniji ipak je porasla, posebno po pitanju napada noževima, a policija je samo prošle godine prijavila 44.000 zločina nožem, u odnosu na 41.000 godinu dana prije.

Unatoč ovim šokantnim brojkama, britanska policija navodno nije u stanju riješiti taj problem zbog toga što su „službenici vrlo zauzeti i vrlo opterećeni“, kako je 2018. nemoćno izjavila Cressida Dick, povjerenica londonske policije.

Ipak, policija je vidno zauzeta motrenjem takozvanog „govora mržnje“, posebice na društvenim mrežama. Štoviše, iz policije su tražili od javnosti da prijavljuju sve „uvredljive komentare“ bilo da je riječ o onima na internetu ili onim osobnim.

Bizarnost je tim veća što posebni vodič za „zločine iz mržnje“ sugerira da se „incidenti vezani uz mržnju“ bez postojanja kaznenog djela moraju bilježiti bez obzira ima li stvarnih žrtava u njima te ima li uopće ikakvih dokaza o njima.