Britanska proizvodnja porasla nakon Brexita

38874427-27_06_2016-britain-economy_pmi-640x480

Britanske tvornice su u rujnu zabilježile najveći mjesečni rast proizvodnje u posljednje dvije godine. Purchasing Managers’ Index (PMI), kojim se iskazuje uspješnost proizvodnog sektora, ukazao je na povećanje izvoznih narudžbi, kojem je pomogao pad vrijednosti funte nakon lipanjskog referenduma o izlasku iz Europske Unije.

Proizvodni indeks je dostigao najveću vrijednost od lipnja 2014. godine. Funta je povratila dio vrijednosti koju je izgubila nakon što je njezina vrijednost pala na najnižu razinu u posljednje tri godine.

Rujanski proizvodni indeks premašio je sva očekivanja, te najavio daljnji rast proizvodnje, koja čini 10 posto britanske ekonomije.

Proizvođači robe široke potrošnje su najbolje prošli, domaće tržište je stabilno, dok se inozemna potražnja naglo povećala.

Loša strana slabe valute je inflacija. Cijene su djelomično porasle u kolovozu, pogotovo cijene sirovina, što se kasnije preneslo na potrošače.

Investitori pomno prate što se događa sa britanskom proizvodnjom, u nadi da će moći predvidjeti koliko brzo će se britanska ekonomija moći oporaviti od šoka kojeg je izazvao Brexit.

Dugoročno, Brexit predstavlja izazov za britansko gospodarstvo dok vlada pokušava istovremeno ostaviti otvorenim vrata europskog tržišta i udovoljiti volji naroda koji je odlučio da Velika Britanija mora izaći iz EU.

Izvor: Breitbart