Britanska škola poručila da će se djeca koja ne prihvaćaju transrodnost smatrati transfobičnima

Foto: Instagram

Jedna osnovna škola u Velikoj Britaniji poručila je roditeljima šestogodišnjaka da svu djecu koja ne mogu razumjeti ili prihvatiti da je vršnjak rodno fluidan, odnosno transrodan, treba smatrati transfobičnom.

Svu djecu koja ne prihvaćaju rodnu fluidnost nekog drugog treba smatrati transfobičnom, rekla je jedna škola u Velikoj Britaniji roditeljima šestogodišnjaka u pismu.

Prepiska je potaknuta nakon što su roditelji kontaktirali školu jer je njihovo dijete bilo zbunjeno jednim školskim kolegom – koji se navodno identificira kao “rodna fluidan” – mijenjajući izgled iz dana u dan.

Prema izvješću The Timesa, škola je rekla dvojici roditelja – koji su kršćani – da će se učenici u školi smatrati transfobičnima ako pokažu „nesposobnost da vjeruju da je transrodna osoba zapravo ‘prava’ žena ili muškarac“.

Osjećaj nelagode i nemogućnosti stjecanja povjerenja ili povezivanja s nekim na temelju njihovog transrodnog statusa”, kao i odbijanje učenika da koristi novo usvojeno ime kolege iz razreda, kao i korištenje „rodno neprikladnih zamjenica” također bi rezultiralo da djeca budu označena kao transfobična.

U međuvremenu, roditelji dvoje djece – Sally i Nigel Rowe – izrazili su nevjericu u stav škole po tom pitanju, kao i trenutne smjernice.

Ne mislim da šestogodišnjak ima svjesnu sposobnost da to shvati, pogotovo ako je dijete različito po spolu”, rekao je Nigel Rowe za The Times. „U pismu je također pisalo da ćemo se kao roditelji smatrati transfobičnima ako ne prihvatimo tu poziciju“.

Roditelji zbunjenog šestogodišnjaka od tada su dobili dopuštenje za sudski spor protiv Odjela za obrazovanje, koji je školama dijelio smjernice za transseksualce u kojima se savjetuje školama da poduzmu mjere protiv transfobije.

U smjernicama se kao izvor vanjske podrške djeci spominje i nevladina organizacija Mermaids, koja je optužena za korištenje zastrašivanja i ucjene kako bi potaknula primjenu hormonske terapije koja ugrožava plodnost kod djece u razvoju.