Kontroverzna britanska TV emisija ponudit će svojoj publici priliku da uništi slike Adolfa Hitlera, kao i umjetnička djela drugih “moralno neprikladnih umjetnika”, potvrdio je u petak Channel 4. Izjava, koju citira Evening Standard, dolazi usred javnog bijesa zbog navodnog “trivijaliziranja užasa nacizma” od strane kreatora programa.

Prema riječima glasnogovornika Channela 4, televizijska debata ‘Jimmy Carr uništava umjetnost’ predstavljat će “promišljeno i nijansirano istraživanje granica slobodnog izražavanja u umjetnosti” jer će omogućiti javnosti u studiju da odluči o sudbini nekoliko umjetničkih djela.

“Izravno govori o trenutačnoj raspravi o kulturi otkaza i dio je duge tradicije programa Channela 4 koji nastoji uključiti široku publiku u najveća i najteža etička i kulturološka pitanja”, rekao je glasnogovornik.

Channel 4 je ranije otkrio da je također kupio vazu Pabla Picassa, zajedno s umjetninama osuđenog pedofila Rolfa Harrisa i seksualnog zlostavljača Erica Gilla. Nije otkrio više detalja o predmetima, niti o njihovim cijenama, samo je rekao da su kupljeni “od renomiranih aukcijskih kuća”.

Otkrio je da će se, ako Hitlerova slika preživi izložbu, Channel 4 “na odgovarajući način” riješiti slike.

Emisija je, međutim, izazvala javnu raspravu i prije emitiranja. Olivia Marks-Woldman, izvršna direktorica Holocaust Memorial Day Trusta, ustvrdila je da je pretvaranje Hitlera u “temu lake zabave” “duboko neprikladno”.

Kampanja protiv antisemitizma također je izrazila zabrinutost zbog planova za Carrov program. Emisija će biti emitirana 25. listopada, a osim mogućeg uništavanja umjetničkih djela različitim sredstvima, sadržavat će iznenađenja, vratolomije i javne eksperimente koje će provoditi istaknuti umjetnici, objavio je Channel 4.