Britanska „urbana farma“ Horizon Edible Insects iz Londona, na tržište je stavila prvi „eko-burger“ napravljen od crva, s namjerom da promovira ekološki prihvatljivije izvore proteina.

Prema pisanju Daily Maila, određene vrste insekata bogate su proteinima, omega 3 i vitaminom B12, a da pritom imaju nisku količinu kalorija.

Tiziana Di Costanzo je osnivačica ove tvrtke koja uzgaja crve poznatije kao brašnari te cvrčke. Brašnari se inače smatraju štetočinama kada su u pitanju žitarice te stvaraju velike probleme u skladištenju.

Ipak, Di Costanzo tvrdi kako ovi insekti imaju „orašasti i blago zemljani okus.

Ona tvrdi kako samo korištenjem mekinja i korom od povrća može navodno stvoriti dovoljno insekata da prehrani četveročlanu obitelj.

Dopustite im da jednom dopužu u vaš jelovnik i uhvatit ćete se za njih,“ kaže Di Costanzo. „Jednom kada prijeđete preko ‘bljak efekta’, otkrit ćete da oni stvarno imaju dobar okus.

Di Constanzo navodi kako se nada povećati proizvodnju na 100 kg insekata tjedno tijekom idućih 6 mjeseci, uz nula posto otpada.

Insekti se uzgajaju u plastičnim posudama, a kada ih prerastu, oni se premještaju u namjenski kreiranu drvenu gospodarsku zgradu, navodno sve stvoreno bez otpada.

Na primjer, brašnari ne trebaju vodu za preživljavanje, pa njihov uzgoj navodno pomaže u štednji vode. Uzgajalište koristi i donirano voće i povrće koje se ne može prodati kao hranu.

Krajem mjeseca organizira se i kulinarska škola, ukojoj će polaznici pokušati i naučiti kako kuhati bruskete od kukuruznog brašna ukrašene cvrčcima, curryjem, fritule od brašnara s curryjem i korijanderom, burgere od brašnara, hrskave kolačićeod brašnara s čokoladom i cimetom te kekse od insekata i grožđica.

Prema tvrdnjama UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, insekti sadrže dvostruko veću količinu proteina na 100 grama od mesa. Među onima koji su najbogatiji proteinima su ose, pčele i mravi koji sadrže između 13 i 77 grama proteina na 100 grama mase.

Usporedbe radi, piletina sadrži oko 23 grama proteina na 100 grama mase, što je na donjoj granici količine koju sadrže cvrčci i bubamare.