Foto: Robbie Feinberg / Maine Public

Britanska vlada namjerava postrožiti mjere i nadzor školovanja kod kuće zbog straha da školovanje i edukacija van vladinih školskih ustanova nedovoljno promiče liberalnu definiciju „britanskih vrijednosti“.

Roditelji koji žele kod kuće školovati svoju djecu morati će se registrirati kod lokalnih vlasti i biti predmetom inspekcije, a obitelji koje to ne učine mogle bi se naći metom kaznenog progona.

Vlasti će izričito zahtijevati, osim toga da djeca imaju adekvatnu poduku, da učitelji promiču „britanske vrijednosti definirane kroz toleranciju i respekt prema drugima“, te da „pripreme djecu za život u modernoj Britaniji“. Kritičari su upozorili da bi ta definicija mogla poslužiti za kažnjavanje škola u ruralnim sredinama koje su nedovoljno „obogaćene“ etničkim manjinama.

Uslijed novih pravila, deseci kršćanskih škola svrstano je u niži rang, zbog tvrdnje ministarstva obrazovanja da takve škole zakidaju djecu za priliku da „prosperiraju u modernoj multikulturnoj Velikoj Britaniji“.

Nove mjere također traže promicanje LGBT životnog stila, te da djeci budu prikazani pozitivni aspekti homoseksualnih odnosa i transrodnih osoba još od rane dobi, s ciljem sprječavanja „radikalizacije“ i ekstremizma.