Britanska vlada ne uspjeva držati pod nadzorom 90% osuđenih stranih kriminalaca

GettyImages-133912784-1-640x427

Tisuće stranih osuđenih kriminalaca koji su nakon odsluženja kazne predviđeni za deportaciju biva pušteno u zajednicu bez nadzora, priznala je britanska premjerka Theresa May, što im omogućava daljnje počinjenje kaznenih djela. U pismu koje je prošli mjesec, dok je bila državna tajnica, poslala parlamentarnom odboru za unutarnje poslove, May je priznala da se manje od 10% njih nalazi pod nadzorom.

Potvrdila je da se samo 493 od 5.789 „stranih prijestupnika“ otpuštenih iz zatvora na slobodu nalazi pod nadzorom policije.

2007. godine vlada je bila primorana isplatiti kompenzacije osuđenim strancima koji su u pritvoru bili držani nakon odsluženja svoje kazne dok su čekali na rješenje postupka o deportaciji. Kako bi izbjegli buduća slična potraživanja, vlasti su odlučile ubuduće puštati zatvorenike na slobodu nakon izdržavanja kazne dok se ne riješi postupak deportacije.

Međutim, postupak deportacije je neobično spor u Britaniji, samo 102 stranca su deportirana u posljednjih 16 mjeseci, za razliku od 5.613 riješenih postupaka u razdoblju 2008./2009.

Trenutno se u britanskim zatvorima nalazi oko 10.000 stranaca zbog različitih kaznenih djela.

2006. godine izbio je skandal po tom pitanju kada se otkrilo da je 1.013 stranih kriminalaca pušteno na slobodu i natrag u zajednicu bez ikakvog nadzora. Reakcije na to saznanje bile su dovoljno jake da je tadašnji državni tajnik Charles Clarke ostao bez posla.

Niti nakon 10 godina, 26 od tadašnjih 1.013 stranih prijestupnika nije pronađeno i ne zna im se lokacija, što je i sama May priznala u nedavnom pismu.

Na to pismo je gospodin Keith Vaz, predsjedavajući parlamentarnog odbora, odgovorio na sljedeći način:

Krajnji neuspjeh poboljšanja sustava uklanjanja stranih prijestupnika je jednostavno žalostan. Unatoč čvrstim obećanjima i desetorostrukim povećanjem resursa, sustav je izgleda potpuno disfunkcionalan. Nedopustivo je da naši saveznici u Europi i u drugim zemljama očito obstruiraju transfer vlastitih građana, koji su počinili ozbiljna djela, natrag u vlastite zemlje. S obzirom da je 26 prijestupnika od pred deset godina i dalje van dosega policije, možemo samo pretpostaviti kakva je situacija sa svim novim slučajevima, očito nadležne službe nisu naučile nikakvu pouku iz svojih prijašnjih neuspjeha.“

U siječnju prošle godine, objavljeno je da je blizu milijardu funti potrošeno na tisuće stranih kriminalaca u Velikoj Britaniji između travnja 2013. i ožujka 2015. godine.

Također je obznanjeno da je jedna šestina, odnosno 760 od 4.200 stranih prijestupnika koji žive u Britaniji, nestala. Od toga njih 58 se odnosi na počinitelje teških kaznenih djela.

Država je isplatila 6,2 milijuna funti odštete za 229 stranih prijestupnika, zahvaljujući zastojima u postupcima deportacije od travnja 2012. godine. Prosječno je svaki prijestupnik primio 27.000 funti odštete.

Izvor: Breitbart