Britanske privatne ženske škole odbijaju primiti transrodne učenike

Foto: Getty

Više od dvadesetak privatnih škola za djevojčice u Engleskoj reklo je da neće ugroziti svoj status primanjem transrodnih učenika, budući da sindikat učitelja poziva vladu da pruži više jasnoće o transrodnim pitanjima.

Udruga Girls’ Day School Trust (GDST) ažurirala je svoje smjernice o politici rodnog identiteta u prosincu, prije nego što ih je podijelila sa svojih 25 škola članica.

Dokument sa smjernicama politike navodi da škole GDST-a djeluju kao jednospolne institucije u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti iz 2010. i kaže da bi to “ugrozila politika upisa koja se temelji na rodnom identitetu, a ne na zakonskom spolu kako je navedeno u rodnom listu učenika”. Njihov je trenutni status škola “samo za djevojčice”.

“Iz tog razloga, GDST škole ne prihvaćaju prijave učenika koji su po zakonu muškarci”, stoji u uputama.

Prijave učenika koji su legalno žene, ali koji se “identificiraju kao trans ili nebinarni” ocjenjivat će se od slučaja do slučaja. Što se tiče trans učenika koji već pohađaju škole, “pružit će im se podrška da ostanu u školskom razdoblju nakon prijelaza sve dok to žele”.

Dok je GDST donio svoju odluku (iako je politika i dalje podložna reviziji), Udruga voditelja škola i fakulteta (ASCL), koja predstavlja ravnatelje, uputila je poziv vladi da pojasni mjere koje bi škole trebale poduzeti u vezi sve većeg broja transrodnih osoba.

“To je stvarno veliki problem i nedostatak formalnih smjernica za škole je nešto zbog čega smo zabrinuti”, rekla je Julie McCulloch iz ASCL-a za The Telegraph.

Dodala je da izostanak nacionalnih smjernica stavlja škole u težak položaj, pri čemu se obrazovne institucije nalaze uhvaćene između različitih interesnih i lobističkih skupina te se moraju oslanjati na kontradiktorne preporuke.

McCulloch je rekla da gotovo sve škole sada moraju razmišljati o trans problemima, jer oni uključuju mnoge praktične odluke – od odabira pravog načina komunikacije s roditeljima i vršnjacima, do odlučivanja o tome koji toalet trans učenici trebaju koristiti.