Britanske škole zabranile učenicima fizičke kontakte

Foto: AFP / Oli Scharff

Dvije britanske škole, Hylands School u Chelmsfordu i Southchurch High School u Southendu, objavile su ovog tjedna da će zabraniti sve oblike fizičkog kontakta među učenicima – zabranjujući “držanje za ruke”, “grljenje” i uspostavljanje romantičnih veza. Roditelji su se žalili lokalnim medijima, no jedna je škola tvrdila da se “svašta može dogoditi” ako bi se djeci omogućilo normalno druženje.

U pismu roditeljima, pomoćnica ravnatelja škole Hylands, Catherine McMillan, rekla je da njezina škola više neće “tolerirati nikakav fizički kontakt unutar naše zajednice”, izvijestio je EssexLive u utorak.

To uključuje “svaki agresivni fizički kontakt, grljenje, držanje za ruke, šamaranje nekoga itd.”, nastavila je McMillan. “Ovo je kako bismo zaštitili vaše dijete. Ako vaše dijete dodiruje nekog drugog, bez obzira da li ono pristaje na to ili ne, svašta se može dogoditi. To bi moglo dovesti do ozljede, učiniti da se netko osjeća vrlo neugodno ili da se netko neprikladno dodiruje.”

Zamjenica ravnatelja posebno je istaknula da će “romantični odnosi” biti zabranjeni u školi Hyland, a svako kršenje novih pravila rezultirat će “gubitkom privilegija” za prekršitelja.

U sličnom pismu roditeljima, zamjenica ravnatelja Southchurcha gospođa Murray rekla je da “učenicima nije dopušteno dodirivati jedni druge dok su u školi”, izvijestio je BBC. Glasnogovornik škole je potvrdio da zabrana potiče “učenike da se u svakom trenutku ponašaju pristojno i obzirno”.