Podatke je medijima dao David Bolt, glavni inspektor odjela za granice i imigraciju. Bolt, koji je veteran službe MI5, te drugih državnih sigurnosnih službi, istaknuo je kako je oko 80.000 imigranata predviđeno za deportaciju te su kontinuirano izloženi provjerama. Međutim, od te brojke, čak 55.974 imigranata jednostavno su nestali.

Oglas:

To znači da je nepoznato njihovo boravište, kao i to da su svi obvezni pokušaji ponovnog uspostavljanja kontakta propali,“ dodao je. Također je potvrdio da vlasti praktički ne čine ništa kako bi locirali većinu ovih imigranata.

Ukupno 5728 tih nestalih imigranata nazivaju se „stranim prijestupnicima“ (FNO), a među njima je i 700 pravih kriminalaca.

Od 9288 planiranih deportacija FNO-a tijekom prošle godine, samo dvije trećine je uspješno izvršeno. Bolt navodi kako su deportacije učestalo frustrirajuće, uz česte promjene pravne zavrzlame i promatranje onih FNO-a koji nisu u pritvoru.

Još 2006. godine, tadašnji državni tajnik Charles Clarke, dao je ostavku na svoju dužnost nakon što je otkriveno da je 1023 stranih kriminalaca umjesto deportacija, pušteno na slobodu.

Slične situacije već su viđene u Finskoj i Njemačkoj, a vlasti ovih zemalja se čini se više brinu oko „grešnih misli“ opozicije i riječi iskazanih na društvenim mrežama, nego o sigurnosti vlastitih građana te poštivanju zakona.