Tražitelji azila koje se smatra dječjim žrtvama rata, terora i humanitarnih katastrofa imaju pravo na financijsku pomoć u smještaju. Ako „izbjeglica“ nema rodni list ili druge putne isprave, službenik za provjeru u Ministarstvu unutarnjih poslova mora odlučiti je li on doista dijete na temelju njegovog „fizičkog izgleda i držanja“.

Britanski imigracijski službenici istražili su u proteklih pet godina 3.929 osoba koje su zatražile azil i izjavile da su mlađe od 18 godina, utvrdivši da je u više od polovice slučajeva – 2.135 – lagalo i da je zapravo punoljetno.

Najnovije statistike Ministarstva unutarnjih poslova, spomenute u izvješću, pokazuju da će azilanti iz Afganistana, Eritreje, Irana i Iraka najvjerojatnije pokušati lagati o svojoj stvarnoj dobi. Otkriveno je i da se oko dvije trećine imigranata iz Vijetnama i Irana pretvaralo da su djeca.

Oni koji su stariji od 18 godina imaju pravo na državno financiranje ako je njihov zahtjev za azil prihvaćen, međutim većina nema pravo raditi u Velikoj Britaniji, što znači da im je dopuštena novčana potpora od samo 37,75 funti po osobi tjedno.

Zakoni navode da, osim ako se osoba ne čini „znatno“ starijom od 18 godina, treba joj „priuštiti dobrobit i tretirati je kao djecu“ dok lokalni socijalni radnici ne procijene po dobi, kako bi se izbjegao rizik da dijete imigrant slučajno bude smješteno u smještaj ili pritvor za odrasle.

Situacija oko lažnih imigracijskih tvrdnji navodno se pogoršala nakon 2016. godine kada je srušen kamp „Jungle“ u Calaisu na sjeveru Francuske, a mnogi su imigranti ušli u Veliku Britaniju tražeći dječje beneficije.

Globalni savjetnik za graničnu sigurnost i bivši šef graničnih snaga Velike Britanije, Tony Smith, rekao je za novine Sun: „Neki bi se zakleli na život svojih majki da su imali 16 godina unatoč tome što su imali bradu i ćelavi.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova rekao je: „Popravljamo naš slomljeni sustav azila kako bismo ga učinili čvrstim i poštenim. Nastojat ćemo zaustaviti zloupotrebu sustava, istovremeno osiguravajući da bude suosjećajan prema onima koji trebaju našu pomoć, dobrodošlicu ljudima sigurnim i legalnim putovima.

Velika Britanija je predstavila planove za rješavanje problema imigranata bez dokumenata, posebno kretanja tražitelja azila iz Francuske u Britaniju preko La Manchea.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel izjavila je u listopadu da planira uvesti najveću reviziju imigracijske politike Ujedinjenog Kraljevstva u posljednjih nekoliko desetljeća, obećavajući da će „poduzeti sve potrebne korake da popravi taj slomljeni sustav“.