Vladino savjetodavno povjerenstvo savjetovalo je trudnicama da ne primaju cjepivo protiv koronavirusa, jer nema dovoljno podataka o njegovoj sigurnosti za tu demografsku kategoriju.

U srijedu je Ujedinjeno Kraljevstvo postalo prva zapadna zemlja koja je odobrila cjepivo protiv koronavirusa, koje je razvio Pfizer / BioNTech. Prvo uvođenje cjepiva očekuje se sljedeći tjedan, a prioritet će biti zdravstveno osoblje i štićenici domova za njegu.

Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) priopćila je da će se primjenjivati ​​u dvije doze, u razmaku od 21 dana, s navodnim imunitetom tjedan dana nakon druge doze.

Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI), koji savjetuje zdravstvene odsjeke u Velikoj Britaniji o imunizaciji, rekao je u kratkom dokumentu objavljenom na web portalu vlade u srijedu da trudnice ili žene koje planiraju trudnoću ne bi trebale uzimati cjepivo zbog nedostatka podataka kojima b se provjerila njihova sigurnost za njih.

JCVI je u vladinom objavljenom izvješću rekao: „Još nema podataka o sigurnosti cjepiva COVID-19 u trudnoći, bilo iz studija na ljudima ili na životinjama. S obzirom na nedostatak dokaza, JCVI favorizira pristup predostrožnosti i trenutno ne savjetuje cijepljenje protiv COVID-19 u trudnoći.

Ženama treba savjetovati da se ne javljaju na cijepljenje ako su trudne ili planiraju trudnoću u roku od tri mjeseca od prve doze.

Očekuju se podaci koji će poslužiti za raspravu o cijepljenju u trudnoći. JCVI će ih pregledati čim postanu dostupni.“

Odbor je također savjetovao „da se cijepljenje mora ponuditi samo onoj djeci s vrlo visokim rizikom od izloženosti i ozbiljnim ishodima, poput starije djece s teškim neuro-invaliditetom kojima je potrebna rezidencijalna skrb“, jer „postoje vrlo ograničeni podaci o cijepljenju kod adolescenata, u ovom trenutku nema podataka o cijepljenju kod mlađe djece.

Kako se završavaju ispitivanja na djeci i trudnicama, tako ćemo i bolje razumjeti sigurnost i učinkovitost cjepiva kod tih osoba“, rekao je JCVI.

Trudnice, djeca i zdrave mlađe osobe nisu trenutni prioritet za distribuciju cjepiva. U prvom redu za cijepljenje su oni stariji od 50 godina, štićenici domova za njegu i njegovatelji.

Anketa iz prošlog mjeseca otkrila je da je gotovo polovica Britanaca (49 posto) podržala obvezno cijepljenje (protiv 34 posto koji nisu).